אחרי התרומה

תקופת ההחלמה

ההחלמה מתרומת כליה, כמו מכל ניתוח, נעשית בהדרגה.

הניתוח אורך בממוצע כשלוש שעות, ולאחריו יועבר המנותח לחדר התאוששות לכשעתיים עד שלוש שעות נוספות. לאחר שהצוות הרפואי בחדר ההתאוששות רואה כי התורם נמצא במצב תקין ויציב הוא יועבר לאשפוז במחלקה.

האשפוז

משך האשפוז נע בדרך כלל בין יומיים לארבעה ימים לאחר הניתוח. לאחר מכן ישוחרר התורם להמשך מנוחה והחלמה בביתו.  ביום הראשון התורם יהיה מחובר לקטטר על מנת לבחון את תפקוד הכליה וכמות השתן שניתנת. צריך להקפיד על שתיה מרובה. בימי האשפוז לא יזדקק התורם בדרך כלל לשום טיפול רפואי משמעותי, והוא יסתפק בשימוש במשככי כאבים ובמעקב הצוות הרפואי והסיעודי. בתקופת האשפוז יתבקש המנותח לא להיות במנוחה כל הזמן, אלא לקום, ללכת, לעמוד ולשבת. כך החלמתו תיעשה מהירה יותר.

ההחלמה בבית

לאחר השחרור הביתה, על המנותח להמשיך במנוחה בביתו ובסביבתו, לתקופה של כמה ימים, הכול בכפוף להרגשה של התורם. התורם עלול לחוש כאב ואי נוחות לבצע את כל הפעולות השגרתיות בימים הראשונים. שימוש במשככי כאבים, כמו אלו הניטלים בזמן כאבי ראש וכד’, ייתן מענה משביע רצון.

כשבוע לאחר הניתוח התורם יוזמן למרפאת ההשתלות לביקורת, ואם יש צורך, להוציא את התפרים או הסיכות (לרוב, משתמשים בתפרים שנמסים לבד).

חזרה לעבודה ולפעילות גופנית

מומלץ לחזור לעבודה לא לפני שבועיים ממועד הניתוח – חזרה מוקדמת מידי יכולה לפגום בהתאוששות. כל תורם מקבל החזר של ארבעים ימי עבודה ממשרד הבריאות.

במשך חודש וחצי לאחר הניתוח על התורם להימנע לחלוטין מנשיאת משאות כבדים (משאות מעל 5 ק”ג) ולא לבצע פעילות מאומצת, כפי שיוסבר לו במפורט בבית החולים. לספורט ולפעילות גופנית יש לחזור בהדרגה. על העוסקים בספורט מקצועי או אתגרי לקבל הדרכה אישית בבית החולים. חשוב להתייעץ עם הצוות במחלקת ההשתלות בכל שאלה או התלבטות, ולקבל הדרכה מותאמת אישית.

מעקב לתורמים לאחר התרומה

לפני שאדם תורם כליה, הוא עובר תהליך ממושך ודקדקני של בדיקות שמטרתם להבטיח את בריאותו התקינה באריכות ימים ושנים בעזרת השם. עם זאת, התורם נשאר עם כליה אחת, ועליו להשתדל לשמור עליה, ולהקפיד על אורח חיים בריא.

ישנם כמה כללים שעליהם כדאי להקפיד, וכמו כן יש לבצע בדיקות תקופתיות שיאתרו בזמן אמת חריגות, אם חלילה תהיינה, ויתנו להם מענה מהיר. בהתייעצות עם בכירי הרופאים המומחים בתחום, ריכזנו את ההמלצות ואת רשימת הבדיקות הרצויות, כפי המופיע להלן.

הבדיקות התקופתיות נחלקות לשתי תקופות, השלב הראשון הוא מייד לאחר תרומת הכליה, והשלב השני הם בדיקות לטווח הארוך.

מצורף טופס בקשה לרופא בקהילה, ובו רשימת הבדיקות שהתורם צריך לבצע. הדפיסו את הטופס ומסרו לרופא המשפחה.

המלצות קבועות

מומלץ:

  • לשמור על משקל גוף תקין
  • לא לעשן
  • להימנע מצום (שתייה) בשנה הראשונה לאחר התרומה, ולהימנע ממצבים קיצונים של התייבשות בכל החיים.
  • להימנע מצריכה מוגזמת מאוד של חלבונים (משקאות חלבונים בתדירות גבוהה או דיאטות עשירות מאוד בחלבון).
  • להימנע מצריכת תרופות הפוגעות בכליות (מקבוצת נוגדי דלקת לא סטרואידים(NSAID), כגון נרוסין, אדוויל. איבופן, נקסין, וולטרן, אביטרן ודומיהם)

בדיקות תקופתיות

שלב א: בתקופה הראשונה שלאחר תרומת הכליה

עשרה ימים עד שבועיים לאחר הניתוח יש צורך להגיע לביקורת במרכז הרפואי שבו בוצע הניתוח, בהתייחסות בעיקר לפן הכירורגי. בביקורת יבדוק המנתח את החלמת פצע הניתוח, ואת חזרת הגוף לאיתנו.

לאחר שלושה חודשים יש צורך פעם נוספת לבדיקה של רופא כירורג.  כמו כן יש לבצע בדיקות דם ושתן בקהילה, בטרם הגעה לביקורת (לפי הטופס המצורף). יש להגיע עם תוצאות הבדיקות, ובמידה ותימצא חריגה בבדיקות, המטופל יופנה לביקורת אצל נפרולוג.

שלב ב: מעקב לטווח ארוך:

שנה לאחר הניתוח ופעם בשנה בקביעות יש לבצע את הבדיקות הבאות בקהילה, ולהגיע עם התוצאות מוכנות לפגישה עם נפרולוג.

  • ספירת דם
  • ביוכימיה מלאה כולל לתפקודי כליה, כבד, אלקטרוליטים ופרופיל שומנים
  • שתן כללית
  • יחס אלבומין / קריאטנין בשתן
  • יחס חלבון / קריאטנין בשתן