טיפים לשמירה על הבריאות לאחר התרומה

אליסף בוק

אליסף בוק, רכז תוכנית אורח חיים בריא

שמירה על אורח חיים בריא חשובה לכל אדם! ככלל אין הבדל בשמירה על אורח החיים הבריא לתורמי הכליה ולמי שאינו, הכללים להלן נכונים עבור כולם. עם זאת ישנם דגשים
– רכזמסוימים שחשובים גם לאחר תרומת כליה:

  1. פעילות גופנית: חשוב לחזור לפעילות גופנית בהדרגה לאחר הניתוח ולפי ההנחיות הרפואיות. מומלץ להתייעץ עם צוות הרפואי בנושא הזה. פעילות גופנית רציפה עשויה לסייע לשמירה על מערכת הלב ודרכי הנשימה, לשפר את רמות האנרגיה והכושר הגופני ולעודד תחושת טובה כללית.
  2. תזונה: מזון בריא ומאוזן הוא חלק חשוב מאוד מאורח החיים הבריא. תזונה בריאה מורכבת מכל אבות המזון- פחמימות, חלבונים ושומנים, ויטמינים ומינרליים, אכילה מאוזנת ומסודרת לאורך כל היום באמצעות ארוחות מסודרות וארוחות ביניים יקלו על תחושת הרעב, הרצון למתוקים ול"זלילה" בין הארוחות, כל זה הוא מפתח לשמירה על מאזן קלורי בריא. כלל אין הגבלות משמעותיות לתורמי הכליה ובמידה ועולה הצורך חשוב וכדאי להתייעץ עם תזונאי מוסמך כדי לקבוע את התזונה המתאימה. תזונה מותאמת תכלול בדרך כלל רכיבים כמו: פירות, ירקות, גרעינים, חלבונים עתירי סיבים, מלח וסוכר במידה מוגבלת.
  3. שתיית מים: תזונה נכונה כוללת שתיית מים בכמות מספקת. שתיית מים מסייעת בתהליכי ניקוי הגוף ובשמירה על תפקוד הכליות, כלל זה נכון לכלל הציבור, אך לתורמי כליה חשוב אף יותר מפני סכנת התייבשות שעלולה לפגוע בכליה. ככלל, יש להימנע משתייה מפורזת של אלכוהול ושתיית משקאות עם תוספים כימיים מיותרים.
  4. שינה: שינה מספקת לגוף מנוחה ומחדשת את האנרגיה לכל אדם. חשוב לתת דגש לשעות שינה מספקות (בין 6-8 שעות) במהלך הלילה. שינה טובה תורמת לחיזוק מערכת החיסון ומערכת העיכול, תורמת לריפוי ושיפור המצב הכללי והנפשי.
  5. בדיקות תקופתיות: חשוב להיבדק באופן שוטף (אחת לשנה)- בדיקות דם, לחץ דם, בדיקת נפרולוג במקרה הצורך ועוד.. קיימת רשימת בדיקות תקופתיות שהעמותה שולחת לתורמים וחשוב להקפיד עליהם. בבתי חולים יש תוכניות למעקב אחר תורמים.
  6. לחץ דם וסוכרת: אי שמירה על אורח חיים בריא לכל אדם עלול להביא ללחץ דם גבוה או סוכרת. אילו מחלות שעלולות להופיע בכל שלב בחיים ללא קשר לתרומת הכליה, באם אובחנתם באחד מהם, חשוב לנהוג לפי הוראות הרופא, לעקוב אחר הוראות הרופא ולהישאר תחת פיקוח רפואי.
  7. מנוחות והרפיה: חשובות לכל אדם– יש לתת לגוף מנוחה מספקת על ידי יצירת הפסקות יזומות במהלך היום למנוחה והרפיה. יש להימנע מלחצים יתר על המידה ולמנוע מצבים של איבוד אנרגיה מוגזמת.
  8. ניהול רמות סטרס: סטרס (לחץ נפשי) לאורך זמן פוגע במערכת החיסון. ייתכן ויהיו תקופות בהן הלחץ גבוה יותר, לכן חשוב למצוא את הדרכים המתאימות עבורכם לרוגע, כגון- שיטות הרפיה, תרגולי נשימה, יוגה, מדיטציה וכדומה.
  9. מניעת דלקות: דלקות בגוף עלולות להשפיע על מערכת החיסון ועל מערכת הכליות. חשוב לשמור על בריאות הפה והשתייה המספקת, ולנהוג לפי הנחיות רופאים במקרה של דלקות או תופעות לוואי נוספות.
  10. מניעת עישון: העישון ידוע כגורם רגיש לבעיות בריאותיות שונות, ביניהם בעיות במערכת הכליות. מומלץ להימנע מעישון ומהתמכרות לניקוטין.

 

 

בולם רוגזו יפחית אוכלו וירבה תנועתו